kurs programowania c++ c# sql postgresql




Pytania/Odpowiedzi | Question & Answer

Szybkie pytanie - szybka odpowiedź


[SQL] Jak wyciąć np. 20 pierwszych znaków z pola tekstowego.

Skorzystaj z funkcji LEFT(). Przykład: SELECT LEFT(nazwisko,5) FROM Pracownicy gdzie nazwisko to kolumna z tabeli Pracownicy a 5-ka to liczba znaków od lewej które fu...

Tagi: sql ,left ,pole tekstowe

[PHP] Jak utworzyć katalog w PHP na serwerze.

Katalog w PHP tworzymy za pomocą funkcji mkdir(). Ma ona dwa parametry ścieżka gdzie katalog ma być utworzony i drugi, po przecinku, jakie mają być uprawnienia na katalogu. Jeżeli utworzenie katalogu ...

Tagi: php ,mkdir ,tworzenie katalogu

[MySQL] Funkcja która łączy tekst w jedno pole przy grupowaniu rekordów w MySQL (odpowiednik array_agg() w Postgres)

Żeby złączyć tekst z kolumny w jednym polu przy grupowaniu rekordów w MySQL możemy skorzystać z funkcji group_concat(). Przykład: group_concat(table.column,'separator')...

Tagi: sql ,group_concat ,mysql

[Borland C++ Builder 6] jak zaczekać na dane wprowadzane przez użytkownika (kliknięcie w klawisz klawiatury)

1. Możesz skorzystać z funkcji getch(). Pamiętaj jednak że do jej działania potrzebna jest biblioteka conio.h więc musisz na początku dodać tą bibliotekę z instrukcją #include. 2. Innym rozwiązaniem ...

Tagi: BCB6 ,Borland C++ Builder 6 ,getchar() ,getch() ,dane od użytkownika

[Borland C++ Builder 6] Jak wyświetlić datę w formacie data długa z DataSeta w komponencie Label lub innym tekstowym?

Powiedzmy, że nasz komponent TMaskEdit nazywa się METext. Wtedy kod będzie wyglądał mniej więcej tak: METext->Text = [nazwa_formularza]->[nazwa_TDataSource]->DataSet->Fields->FieldByName(L"na...

Tagi: BCB6 ,Borland C++ Builder 6 ,DataSet ,Data ,Label ,AsDateTime ,FormatString